4 отговора за СЪНЯ, който ни държи будни нощем

15.04.2017

Ежедневно се разкъсвате между ходенето на работа, пазаруването, грижите за дома, децата и постоянно нарастващия списък от ангажименти, който прегрява дневния ни график и го правят да изглежда безкраен. Как да намерим време за всичко, как да сме в крак с ритъма на съвременния свят? Опитвайки се да дадем отговор на този въпрос,  

жертваме най-ценното –  собствения си сън

Нямате нужда от особени доказателства за тази жертва, самите Вие я правите ежедневно. Не случайно, кафето се е превърнало в ежедневие и необходимост за мнозина, а продажбите на енергийни напитки в световен мащаб достигнаха 50 млрд. долара за миналата година.

Живеем в свят обсебен да не спи. Свят, в който пълноценната почивка се превърна в лукс, а не в изискване за здраве. В стремежа си да отметнем поредната задача от „to do“ листа, често забравяме от колко сън имаме нужда всъщност. Организмът на възрастен човек се нуждае средно между 7 и 9 часа сън, за да се възстанови и за да се почувстваме напълно отпочинали. Истината обаче е, че няма перфектно количество сън - всеки организъм е различен.

Какво определя от колко сън имаме нужда всъщност?

Няколко фактора могат да окажат влияние върху това, от колко време за възстановяване се нуждае тялото ни – възраст, начин на живот, активност и др. В по голяма степен обаче, тази нужда е генетично обусловена, така че може да благодарите на родителите си.

Спите ли достатъчно?

Вашите сутрини могат да дадат отговора на този въпрос, освен ако нямате конкретни смущения на съня, които да нарушават неговото качество, като например сънна апея, синдром на неспокойните крака, безсъние. Та, как се чувствате сутрин?

Ако сте имали пълноценен сън, процесът на събуждане трябва да е лесен. Ако се чувствате сънени, едва изпълзявате от леглото, а устата Ви е пресъхнала - то със сигурност сте недоспал. Задремването през деня е сигурен знак, че тялото и мозъкът не получават достатъчно сън. За съжаление, моментите, в които клепачите Ви натежават не са породени от моментното развихряне на скуката - ако бяхте отпочинал, нямаше да Ви се спи, дори да бяхте отегчени.

Как да се научим да спим по 6 часа на денонощие?

С доста кафе. За съжаление, човешкият организмът не може да привикне към по-малко сън. Когато сте хронично лишени от сън, чувството на сънливост, става новото нормално състояние за Вас, така че хората, които са свикнали да се лишават от сън, често твърдят, че се чувстват добре.

Какво се случва с вас, когато не спите достатъчно?

Най-често срещаните симптоми са умора, раздразнителност, понижаване на функциите на мозъка, всичко това води до понижено внимание. Пониженото внимание от своя страна Ви прави слабо ефективни и намалява продуктивността Ви през деня.

Резултатът – време няма, а на вас ви се спи! Честито!

Вие сте жертва на порочния кръг на хроничното недоспиване. Затова е изключително важно да осъзнаем нуждата от сън и да превърнем пълноценната почивка в приоритет. Така че, вместо да определяте количеството сън на база дневния си график, съставяйте график на деня си, спрямо това от колко сън имате нужда. Ако следвате това просто правило, скоро ще се радвате на добро настроение и ще започнете да усещате, че вършите всичко с лекота. А следващия път, когато видите поредната реклама на „най-новия, шикозен, супер модерен и умопомрачаващо енергиен“ фарс, не забравяйте, че най-добрият енергиен тласък е пъноценният сън.