Голата истина: твоята токсична връзка със стари възглавници

31.03.2017

Всяка възглавница сама за себе си!

По случай настъпващия есенно–зимен сезон, в разгара на дните за есенно почистване, решихме да споделим с Вас някои интересни факти за ужаса, пред който се изправяте очи в очи всяка нощ.

Независимо дали сте решили да подремвате на една или няколко  възглавници, които да Ви поддържат, захлупват или прегръщат, по време на сън, трябва да сте наясно, че връзката, която имате с възглавницата си е изключително близка, особено като се има предвид, че именно 

възглавницата определя 20 % от здравословната среда за сън

Връзката с Вашата възглавница, обаче е с тенденция да се превърне в токсична. С напредването на възрастта си, възглавницата акумулира алергени, които влияят отрицателно на здравето Ви. Помислете! - освен ако не искате да си лягате със смес от пот, мъртва кожа, акари и други дразнители, които се натрупват във възглавницата и са една от основните причини за появата на алергии и астма.

Според анкета на Световната фондация за сън (WSF), 70 % от хората, твърдят че удобната възглавница има основополагащо значение за пълноценния сън. Въпреки това, повечето хора признават, че използват възглавницата си много по-дълго от препоръчителната двугодишна продължителност на живота и‘. И това ако не е токсична връзка?!

Някога - чиста и свежа „любима“, днес - тромава, пожълтяла и сбръчкана, като „стафида“

С течение на времето възглавницата се износва. Най-вероятно и Вие самите сте забелязали промяната на формата и‘, докато сменяте калъфката и вече сте усетили, че не Ви дава същата опора. Затова Ви представяме нашите топ съвети за възглавници, с помощта на които да намалите алергенния контакт, да подобрите съня и благосъстоянието си.

Сменете старите възглавници. Питали ли сте се някога - защо спах толкова добре в онзи хубав хотел? Може би, защото децата не са били там или просто защото сте били на почивка? Истината е, че хотелите обръщат особено внимание на целия цикъл „сън“ - от матрака до спалното бельо и подменят възглавниците редовно. Възглавницата трябва да се сменя на всеки две години.

За да бъдете напълно сигурни, че времето за раздяла е настъпило,

Ви предлагаме един полезен тест, с който да проверите в каква кондиция е възглавницата Ви. За да направите теста, сгънете възглавницата си на две, пуснете я и се надявайте тя да възстанови оригиналната си форма. Лошата новина е, че възглавниците, които не се възвръщат в оригиналния си вид трябва да бъдат заменени. Добрата – има десетки възможности да напаснете нова покупка в разумен ценови диапазон и да си дадете възможност да изградите по-здравословна връзка с нова възглавница. Ако искате да удължите живота на възглавницата си, Ви предлагаме няколко полезни съвета:    

Грижите ли се за възглавница си?

Перете възглавницата си редовно. Правилната грижа за възглавницата Ви, може да бъде полезно решение при неутрализирането на голяма част от алергените в нея. Според CNN, възглавницата трябва да се пере на всеки 3 до 6 месеца с гореща вода и течен препарат.  Ако имате възглавница с мемори пяна, то  този съвет не се отнася за Вас, тъй като материалът  не позволява нито машинно пране, нито висока температура. За максимално улеснение, използвйте антиалергични възглавници, които не се налага да перете, а само да освежавате.

Използвайте калъфка против прах. Използването на антиалергични - винилови и пластични калъфки с цип, разработени специално за хора страдащи от алергии, могат да предпазят Вашата възглавница от вредните дразнители, които се спотайват в нея. Тези калъфки понякога могат да бъдат шумни и неудобни, затова потърсете алтернативи.

Ако все пак прецените, че е време да скъсате със старата си възглавница, грабнете я мигновено, надайте боен вик и енергично се насочете към някого, когото обичате. Само бъдете внимателни с твърдите възглавници - тяхната „целувка“ е строга и болезнена.