Как INTERNET погубва съня Ви

01.10.2015

Интернет преди лягане - това е хлъзгав наклон

Преди да затворите очи, решавате да изпратите последно съобщение, да напишете един последен имейл, да проверите Facebook за последен път. Три часа по-късно - часът е 2:00 сутринта, а вие гледате как шимпанзе кара Сегуей в YouTube.

Спокойно! Не сте сами. Спoред анкета, проведена от The World Sleep Foundation (WSF), 95 % от хората използват технолигии в рамките на последния един час преди лягане и си плащат прескъпо за тази среднощна онлайн фиеста. Резултатът – в девет трябва да сте в офиса, а вие snooz-вате алармата и се молите за още пет минути. Последствията са изтощение на организма и мозъка, непълноценен живот, подтиснатост и депресия. 

Време е да въведете вечерен час

за Facebook, Google, Twitter и за всички онлайн и технологични изкушения, дебнещи от всеки ъгъл на дома Ви. Това е от съществено значение за по-здравословен живот. Ако разкарате екраните преди лягане ще спите повече, защото употребата на техника в леглото отвлича вниманието ви от основното събитие – заспиването. Представата за времето прекарано онлайн се размива, особено когато пропаднем в бездната на Google, Wikipedia, YouTube, Facebook, Instagram и т.н и т.н. Затова,

Бъдете безкопромисни  

Подарете си повече сън, като изключите джаджите два часа преди лягане. Използвайте класически будилник, вместо вашия смартфон. Ако искате да спите пълноценно, избягвайте всички екрани преди лягане. Чухте ли? – всички! Това включва – смартфона, таблета, лаптопа и телевизора, а най-добре ги изритайте от спалнята. Всички тези устройства излъчват спектър синя светлина, която имитира слънчевата и заблуждава вашия организъм, че е в дневен режим, което възбужда мозъка Ви и мигновенно спира производството на мелатонин - хормон, който е от съществено значение за съня. В замяна, специалистите обещават, че ще подобрите качеството на съня си, ще намалите стреса и че ще намалеят промените в настроението и депресията.

Какво друго може да правите преди лягане, вместо да се взирате в екрана? Книга?  

Внимавайте какво четете обаче. Експертите не препоръчват четене на книги за самопомощ и бизнес преди лягане, защото този вид литература често Ви кара да мислите за това как да прилагате „готовите решения“ към собствения си живот, а това неминуемо води до отвличане на вниманието и Ви държи будни. Заложете на художествената литература, а защо не и фантастика.

И не забравяйте - елиминирането на екранното време в рамките на един час преди лягане ще Ви възнагради с по-здравословен сън и утрешен ден, в който да се чувствате напълно отпочинали. За мен това звучи като щастлив край!