Нормален ли си?

30.09.2015

Очаква се сънят да бъде умиротворено, спокойно и тихо изживяване. Време, през което организмът се възстановява, а тялото и мозъкът отпочиват. Понякога, обаче, мозъкът решава да наруши правилата, превръщайки сънищата ни в дълбоки изживявания. Те ни носят физически усещания и ние преживяваме някои изненадващи неща. Това често ни навежда на въпроса – „Нормален ли съм?", а ето и най-често срещаните странни явления по време на сън:

Пропадането

Със сигурност повечето от вас са го изпитвали. Двама от всеки трима възрастни в някакъв момент от живота си са го изпитвали. Усещането за падане понякога се придружава от визуални образи на падане, като загуба на равновесие, стъпвне на криво, падане от перваз. Изживяването може дори да бъде придружено от спонтанна вокализация от страна на сънуващия – доста неудобно, особено ако сте заспали по време на скучна среща, лекция или до новата си половинка. Никой не е съвсем сигурен какво точно причинява това състояние, но ако се питате дали е нормално? Отгворът е - Да!

Сладкодумникът

Говоренето на сън е друга често срещана проява по време на сън и отново се среща при всеки двама на трима възрастни. При някои се случва  от време на време, при мнозина се проявява просто с фраза или дума, но за други е цялостен разговор. Кофти, а? Хората често търсят смисъл в нещата, които партньорът им казва по време на сън, но не се разстройвайте ако чуете нещо тревожно. Не съществуват доказателства, че говоренето на сън отразява действителните спомени и емоции на сънуващия.

Скептичният мечтател

Сънищата по магически начин създават усещането за реалност на мечтите ни. Например сънувате, че Джордж Клуни Ви сервира екзотичен коктейл, облечен в розова балетна пачка. Изживяването Ви е реално в рамките на съня, без значение колко невероятно изглежда положението при събуждане. Докато сънуваме ние рядко се съмняваме в променената реалност, която преживяваме. Въпреки това, повечето хората споделят, че са наясно, че мечтите и желанията им се проектират и че са в състояние да контролират части от съня си. Това явление е известно като осъзнато сънуване.

Буден ли си?

Представете си, че сте се събудили от сън, поглеждате към будилника, ставате от леглото и след това започват да Ви се случват странни неща: огледалото се движи или изведнъж започвате да летите. Тогава се събуждате отново и се оказвате все още в леглото. Този път обаче наистина сте будни и сте в реалността. Доста откачено изживяване.... Вие току-що преживяхте сън в съня, и не, това не е сцена от филм на Хичкок, а напълно нормално явление.

Дъскорезницата  

Хъркането може да бъде неудобство за всеки партньор по легло или съквартирант. Когато спим, мускулите, които държат нашите въздушни пътища отворени се отпускат. Това означава, че областите в задната част на устата и гърлото ни, не са толкова широки, колкото докато сме будни. По време на релаксация дихателните пътища стават по-тесни за бурния въздушен поток, докато дишате и това води до хъркане. Хъркането само по себе си не е необичайно, но то може да е признак и на сънна апнея. Сънната апнея е сериозно медицинско състояние, при което не се подава  достатъчно въздух към белите дробове, като причинява чести събуждания и лош сън, както и повишен риск от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Около половината от възрастните, които хъркат имат сънна апнея. Така че, ако вашият другар по легло има често хъркане, посъетвайте го да се консултира с лекар.

Сутрешната парализа

Случвало ли ви се е да се събудите сутринта и да се окажете вдървени, без никакъв шанс да помръднете, напълно заседнал в собственото си тяло, и колкото и да се напрягате, единственото, което можете да контролирате са очите Ви. Обикновено това съствояние трае няколко секунди, но може да продължи по-дълго и е доста страшно. Този феномен е известен като сънна парализа. Причината обикновено е се крие в липсата на сън, но в редки случаи може да е признак на разстройство на съня. Все пак, ако това Ви се случи докато сте под стрес, не се тревожете. Уверете се, че спите пълноценно и най-вече достатъчно!