Отново в час

04.09.2016

С края на лятото започва усилената подготовка за първия учебен ден. За съжаление трябва да приберете банските, плажните кърпи и солените си спомени за догодина. Сега е времето на досадното обикаляне за ученически пособия, чанти и прочие. Лудница, в която дори не се сещаме за въвеждането на правилен режим за живот и сън на детето, което до вчера е било в лятната въртележка на неспирни игри и нищоправене. Именно затова преходът от безгрижни делници до класната стая може да се окаже доста сложен. Предлагаме Ви 5 съвета, с които ще помогнете на Вашето дете да влезне в час без да го стресирате:  

 СЪЗДАЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНА СРЕДА ЗА СЪН

Убедете се, че средата за сън на Вашето дете е здравословна и чиста. Най-доброто, което можете да направите за подобряване качеството на съня на децата е да поддържате стаята им чиста. Използвайте висококачествени матраци, възглавници и протектори, които ще предотвратят акумулирането на алергени, акари и други невидими дразнители. Поддържайте подходяща температура в помещението. Проветрявайте стаята преди сън и изолирайте от светлини и силни звуци.  

ПРОМЕНЕТЕ ПЛАВНО ЧАСА ЗА ЛЯГАНЕ/СТАВАНЕ

Преходът трябва да е постепеннен и плавен. Не очаквайте, че децата Ви ще се справят от раз, особено, когато въвеждате нов режим на лягане и ставане. Започнете да променяте часа за лягане и ставане с по 30 минути на седмица. По този начин промяната в рутината няма да е драстична и стресираща.  

БЪДЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ

Постоянството е също толкова важно, колкото и плавния преход, особено за по-малките деца. Така че, когато привикнете детето си към определен режим, придържайте се максимално към него.

СКРИЙТЕ ВСИЧКИ УСТРОЙСТВА

Светлината, излъчвана от екраните на мобилните устройства, възбужда мозъка и е истински враг на здравословния сън. Затова уверете се, че един час преди лягане, всички дивайси са изключени.  

СЛЕДЕТЕ ДИЕТАТА МУ

Изхвърлете от вечерното меню всички напитки и храни, които съдържат кофеин, захар и въглехидрати.