Спането чисто гол и неподозираните ползи от него

15.02.2016

Как ще се почувствате, ако Ви кажа, че само, ако отделите 10 секунди допълнително на ден, за да се съблечете чисто голи, можете да спите по-добре, да изкарвате повече пари, да намалите стреса и същевременно да отслабвате? Спането гол може да допринесе за всички тези неща, та дори и повече. Единственото, което трябва да направите е да свалите дрехите си, може и бавно под звуците на любимата Ви музика. Макар че има безброй стратегии по темата, предлагани в публичното пространство, които да Ви помогнат да подобрите състоянието си в тези области, нито една не е толкова проста, а и повечето от тях не са толкова ефективни, както това да си легнете чисто голи.

Тъй като само 8 % от хората спят голи, пред останалата част се откриват предимствата на спането чисто гол. Това може да звучи невероятно, но прочете докрай, преди да захвърлите пижамите настрани.

Вие спите по-добре чисто гол

Винаги сме знаели и постоянно го повтаряме, че качеството на съня е от изключително важно значение за мозъка, но последните изследвания от университета в Рочестър показват защо това е точно така. Проведеното проучване установява, че когато спим, мозъкът ни премахва токсичните протеини от неговите неврони, които са вторични продукти на невронната активност, от времето когато сме будни. Уловката тук е, че мозъкът може да извършва адекватното отстраняване на тези токсични протеини, само когато имаме достатъчно качествен и пълноценен сън. Когато не се получи високо качество на дълбок сън, токсичните протеини остават в клетките на мозъка, предизвикат хаос и в крайна сметка нарушават способността ни да мислим. Това забавя способността на мозъка да обработва информация и да реши даден проблем, убива творчеството му и увеличава емоционалната реактивност.

Изследователи от университета в Амстердам откриват, че с понижаването на температурата на кожата се увеличава дълбочината на съня и намалява броят нощни будения. Всички сме чували за препоръчителните температура на въздуха в спалнята и ако останете така както майка Ви Ви е родила е чудесен начин да се намали температурата на кожата, без да се променя тази в помещението.

Спането чисто гол намалява стреса

За всеки е ясно, че продължителният стрес е лоша новина. Той подтиска имунната система и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, депресия и затлъстяване в допълнение към намаляването на когнитивните функции. Стресът покачва нивото на кортизол до застрашителни пунктове, затова нашият организъм се нуждае от правилна почивка, която от своя страна спомага за възстановяването на нормалните нива на кортизол. Това намалява нивото на стрес, независимо от това, което се случва около нас и както вече споменах по-горе, да се спи гол ще Ви помогне да имате по-спокоен сън през нощта, а и не самоJ

Спането чисто гол е по-здравословно

Спането гол има множество ползи за здравето, включително спомага за отслабването. Изследване, проведено от Американския национален здравен институт показва, че ако сме на хладно, докато спим, това ускорява метаболизма на тялото, защото тялото ни създава повече кафява мазнина, за да го стопли. Кафявите мазнини произвеждат топлина чрез изгаряне на калории (300 пъти повече топлина, отколкото който и да е орган в тялото) и това повишава метаболизма през цялото време, за да помогне на тялото да намали своята маса. В допълнение към метаболитните ефекти на спането чисто гол ще добавя, че то подобрява циркулацията на кръвта, което е добре за сърцето и мускулите. При всички положения ще се насладите на качествен сън, който увеличава отделянето на хормона на растежа и мелатонин, като и двата забавят процеса на стареене .

 

Спането чисто гол изгражда увереност

Доверието не само ни помага да се чувстваме добре, но и е стълб към успеха. Кара ни да опитваме нови неща, да поемаме нови предизвикателства и смело да демонстрираме упорство в лицето на неприятностите. В този ред на мисли ще спомена едно проучване на група учени от университета в Мелбърн, които след провеждането му твърдят, че уверените хора получават по-високи заплати и биват повишавани по-често, в сравнение с техните неуверени колеги. Определено спането чисто гол те кара да се чувстваш по-добре в собствената си кожа и така колкото повече се увелича комфорта с тялото, толкова повече се повишава самочувствието и увереността на даден човек.

Всички ВЗЕти заедно

Ползите от спането голи се оказват толкова много, че нищо не ни пречи поне да го пробваме, освен ако вече не го практикуваме редовно.

Знаехте ли за всички тези ползи от спането гол ? Моля, споделете Вашите коментари и мнения по темата в секцията за коментари. Ще радваме да научим за Вашия опит и впечатления, ако имате такива.